Yogacentrum Dharma

Yoga Nidra in Gorinchem

Yoga is eenwording en Nidra betekent slaap. Als je Yoga Nidra beoefent, lijkt het alsof je slaapt, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn. In deze grenstoestand tussen waken en slapen, kom je spontaan in contact met het onderbewuste en onbewuste deel van je bewustzijn.

Terwijl het lichaam op deze bijzondere wijze in slaaptoestand is, blijft het innerlijk bewustzijn helder wakker. Dat leidt ertoe dat je tijdens de oefening lichamelijke en geestelijke spanningen los kunt laten en blokkades kunt doorbreken. De positieve resultaten van Yoga Nidra kunnen al heel snel door de dag heen ervaren worden: de gezondheidstoestand wordt beter, en er ontstaat een gevoel van ontspannen tevredenheid. Yoga Nidra is een ontspanningstechniek die geschikt is voor iedereen.

Yin Yoga Nidra

De les van Yin Yoga Nidra ziet er als volgt uit: we beginnen de les een half uur lang met Yin Yoga houdingen om het lichaam soepel te maken, waarna we ontspannen gaan liggen op de mat met iets warms om ons heen. Vanaf dit moment is het de bedoeling om het lichaam niet meer te bewegen. De Yoga Nidra wordt dan ingesproken door de docent. Je blijft wakker en alert luisteren naar de tekst die wordt gesproken om jou tot een nog diepere ontspanning te brengen.

Elke oefening van Yoga Nidra bevat een Sankalpa. Dat is een besluit, dat je voor jezelf neemt. Een sankalpa is als een zaadje, dat tijdens Yoga Nidra in de diepere lagen van het bewustzijn geplant wordt en mettertijd overdag gaat bloeien en zijn vruchten afwerpt.

Soms kan het gebeuren dat je tijdens een Yoga Nidra sessies toch in slaap valt. Dit is niet erg, het betekent dat het lichaam slaap nodig heeft. Je hebt een paar Yoga Nidra sessies nodig om helder en alert te blijven. Oefening baart kunst!

“Spiritualiteit heeft niets te maken met wat je gelooft, maar alles met jouw bewustzijn.”

– Eckhart Tolle

Effecten van in Yoga Nidra

Slaap inhalen
Yoga Nidra heeft een weldadig ontspannende en balancerende werking op alle vlakken van ons bestaan. De beoefening werkt ontspannend en activerend tegelijk. Je kunt met Yoga Nidra wel tot 4 uur slaap inhalen.

Kalmte
Mensen die Yoga Nidra regelmatig beoefenen zijn kalmer, hun reacties zijn rustig en weloverwogen. Het innerlijke reservoir wordt aangevuld en de beoefenaars beschikken over een grotere weerbaarheid, ze kunnen meer aan.

Concentratie
Het beoefenen van Yoga Nidra verbetert het concentratievermogen en de creativiteit. Veeleisende geestelijke arbeid kan met steeds meer gemak worden gedaan.

Intuïtie
De toegang tot onze intuitie wordt beter door Yoga Nidra. De waarneming van mensen en situaties wordt aangescherpt en beslissingen kunnen gemakkelijker worden genomen.

Slaapgedrag
Yoga Nidra heeft een bijzondere invloed op ons slaapgedrag. Door regelmatig oefenen leert het lichaam anders om te gaan met de slaap. We kunnen beter in-en doorslapen, en slaapstoornissen van uiteenlopende aard worden minder.

Gezondheid
De algehele gezondheid wordt stabieler. Bovendien nemen specifieke, acute of chronische klachten steeds meer af of verdwijnen zelfs helemaal.

Wil jij aan de slag?

Ben je overtuigd van de effecten van Yoga Nidra en wil je graag een les bijwonen? Schrijf je dan online in voor de les Yoga Nidra en zie welke effecten het voor jou zal geven!