Yogacentrum Dharma

Yin yoga in Gorinchem

Hier een uitleg waarom Yin yoga nu zo in populariteit is gestegen. Authentieke Yin yoga gecombineerd met Sound Healing zoals deze bij Yogacentrum Dharma wordt gegeven is de snelweg naar rust en balans.

Je hoeft helemaal niet veel te doen

Yang staat voor doen en presteren, Yin staat voor passief en “zijn”. Je neemt een houding aan en voor iedereen is er een geschikte optie om in die houding te komen en te blijven (met of zonder ondersteuning van props). Dan stem je af op je lichaam en de ademhaling. Je komt in meditatie, helemaal één met je lichaam en door het lange aanhouden van de houding voel je dat er steeds meer ruimte komt in je lichaam. De zwaartekracht doet het werk! Je hoeft niet altijd veel te doen om iets te bereiken.

Soepel bindweefsel

Yin yoga lessen richten zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van yoga), bereik je het stugge bindweefsel (ook wel fascia genoemd). Dat bindweefsel bevindt zich in je hele lichaam, bedekt al je organen en ook een spier bevat voor 30% bindweefsel. Bindweefsel is eigenlijk water, water dat kan stromen, hard worden of zelfs bevriezen (niet letterlijk), denk maar aan de term “frozen shoulder”. Dus je begrijpt wel, dat als het bindweefsel weer gaat stromen, jouw lichaam ook weer soepeler gaat worden en je dus veel prettiger in je vel zit zonder al die weerstanden.

“Het pad van yoga en meer bewustwording gaat hand in hand met de ademhaling.”

– Brigitte Commijs

Balans Yin/Yang

Ons leven bestaat momenteel meer uit Yang momenten dan Yin momenten. Stress en spanning, maar ook veel sporten en altijd maar weer iets moeten doen, klinkt voor velen bekend. Daarom is het zo belangrijk om af en toe momenten van rust en ontspanning voor jezelf te nemen om yin en yang weer in balans te krijgen. Yin yoga zorgt voor die balans, omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen. Ook zorgt Yin yoga ervoor dat je weer beter kunt slapen.

Stimuleren van de doorstroming van “chi”

Bij alle Yin houdingen worden verschillende meridianen gestimuleerd door stretch of druk, waardoor je de doorstroming van Chi stimuleert. Eventuele blokkades van deze Chi kunnen ook worden opgeheven. Je kunt het een klein beetje vergelijken met de activatie van meridianen in de acupunctuur, alleen is acupunctuur effectiever bij lichamelijke aandoeningen. Yin yoga kun je echter wel zien als preventieve acupunctuur. En volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is een goede doorstroming van de Chi de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Direct online inschrijven

Wil je graag één van mijn lessen bijwonen? Via het systeem Momoyoga kun je je direct inschrijven voor de les waar jij bij wilt zijn!

Zelfkennis, verhoogd bewustzijn en zelfhealing

Door heel bewust lang in een houding te zitten en het proces te voelen van wat er dan in je lichaam gebeurt, geeft jou meer zelfkennis over je lichaam. Je verbindt je met je lichaam en ademhaling, waardoor ook je bewustzijn wordt verruimd. Hierdoor zul je ook eerder gaan merken wanneer er iets mis is met je lichaam, waardoor je jezelf kunt healen.

In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden. De ervaring die je lichaam je geeft is veel directer, dan wanneer je daarover iets leest.

Mindfull

Yin yoga is ook mindful, of eigenlijk gebruik ik liever de term “mindless”, dus met minder gedachten. Maar wie weleens een les heeft gekregen in mindfulness, zal merken dat de basisprincipes die hiervoor worden toegepast ook in de Yin yoga weer terug te vinden zijn. Basisprincipes zoals bewust in het nu aanwezig zijn, niet oordelen en nog veel meer.

Accepteren en compassie

In Yin yoga leer je te accepteren van wat is en daar bedoel ik mee; je leert te accepteren wie je bent en hoe je eruit ziet en hoe alles verloopt in je leven. Het is helemaal goed hoe jij bent, maar ook iedereen om je heen.

Ben jij er klaar voor om te werken aan meer bewustzijn en een dieper contact met je lichaam? Schrijf je dan in voor Yin yoga in Gorinchem!